Wednesday, February 11, 2015

Pengalaman Muet Speaking.

Assalammualaikum.

4 Feb 2015 lalu,aku baru sahaja selesai Ujian Muet Speaking. Aku ambil untuk kali kedua sebab universiti aku nak bila bergraduat kena Band 3 Muet. Bukan sebab budget 2015 okay? Universiti aku dari azali nak Band 3. 


Masa ujian tu pula aku kena pukul 7.30am. Awal gile okay? Aku redha jela masa tu. Sebab masa diploma ambil dekat Universiti. Bila jadi calon persendirian,kena settlekan permohonan sendiri. Mula-mula agak sukar. Tapi segalanya mudah bila kita baca dan fahami cara-cara mohon dekat website MPM. Boleh cari sendiri nanti.


Aku gerak awal dari rumah memandang rumah aku dekat dengan KUIM,Kolej Universiti Islam Melaka. Lebih kurang pukul 7.00am macam tu. Sampai situ 7.15am. Aku drive kereta 20km/h je. Sebab malas nak cepat sampai,aku bukan tahu tempat or dewan muet tu. Serius aku benar-benar redha pagi tu. Hahaha


Bila sampai je,aku tanya pakcik Guard. Nampaknya dia pun tak tahu nama tempat tu. Yang aku terkilannya,pihak KUIM tak letak macam tanda arah atau papan "Peperiksaan Muet....." contohnya. Aku dah sasau mencari tempat dan Makcik Guard tu pula sebut nama fakulti dalam sebutan ringkas. Memang aku boleh agak apa dia cakap tu? *kecewa


Akhirnya pakcik Guard naik motor guide tunjuk jalan. Rupanya ada satu lagi kereta Viva lost mencari. Hahaha. Aku ingat aku sorang jer !.


Sampai je tempat tu, aku dah risau. Serius takde orang pun aku nampak. Takpe,aku cool kan diri. Sebab aku yakin examiners tak nampak batang hidung pun. Maksudnya tak sampai lagi. Tak lama tu,nampak ada beberapa orang budak nak ambil Muet. Tak lama tu, ada seorang pekerja KUIM suruh kitaorang tunggu dalam 1 bilik.


Masa menunggu tu,adalah 20minit tunggu. Aku pun hairan kenapa lama sangat. Dah 7.45am baru examiners datang bawa beg untuk keluarkan soalan Muet untuk sesi 7.30am. Lepas tu,sesi mendaftar nama macam kehadiran untuk jalani Ujian Speaking. Nombor giliran aku sepatutnya untuk kumpulan kedua. Memandangkan kumpulan 1 tu,seorang ahli tak datang maka aku terpaksa masuk. Examiners suruh. 


Tapi okay juga aku masuk kumpulan 1. Kalau aku stick kt kumpulan 2,aku akan jadi Candidate A. Hahaha. Selesai semua urusan,aku dan tiga orang candidate lain masuk ke bilik Muet. Aku jaid candidate D. Alhamdulillah. Soalan pagi tu takdela susah sangat. Bolehlah aku jawab. Lagipun,aku dah prepare study apa yang patut. Apa yg perlu aku baiki dalam Muet kedua aku ni. 


Aku banyak tengok Youtube. Taip je Muet Speaking. Macam-macam keluar. Aku ni jenis bukan suka membaca,tapi lebih suka menonton. Ikut cara masing-masing la. Masa Task A, aku macam blur betul ke point aku ni? Tak sure. Hahaha tawakal itu penting ! So ,masa bagi greetings pun aku cakap dua kali sebab macam tersasul yang mula-mula tu. Hahaha. aku rasa masa Task A tu,aku tak cukup masa nak cakap lagi. 


Sebab aku rasa aku boleh buat Muet kedua ni. Task B pula, sepatutnya aim aku nak start discussion tu tapi akak tu dah ambil dulu. Aku redha. Kalau boleh rebutkan peluang untuk startkan discussion tu supaya dapat markah. Tapi masa Task A, sepatutnya kita kena SALIN POINT candidate lain. Tapi group aku rileks je tak salin. Aku salin okay.


Mulanya,aku nak guna strategi aku nak balas kat candidate lain. Tapi tak dapat. Sebab candidate lain macam tak pandai nak gunakan team work dalam group tu. Sebab dorg semua 1st time ambil muet, aku je 2nd time ambil. Aim sebenar Speaking ni,dia nak tengok kita ni boleh berkomunikasi dengan ahli lain dan team work. Kalau kau dapat kawal dua-dua ni,insyaallah markah akan diperolehi. Jangan pentingkan diri masa Ujian Speaking.



Aku puas hati dalam group tu, aku boleh berkomunikasi dengan baik dengan ahli lain. Seronoklah. Even dorg macam nervous dan ada kekurangan sikit pada dorg. Tapi permulaan dorg pun okay. Not bad lah orang putih cakap. Cuma aku masa Speaking, ada silap sikit. Aku perasan macam terulang point yang sama. Haha. Idea dah buntu.



Pendapat aku,muet ni senang cuma kita je selalu cakap susah. Kalau kita dah prepare dari awal,insyallah boleh buat. Aku pun belajar dari kesilapan. Bukan senang nak jadi yang terbaik, ada perit getir kita kena hadapi.



P/s : cuti tak lama lagi nak habis dah. semester dua pula menjelma !

5 comments:

akim said...

salam..untuk sesi nov 2015 ni,kat kuim buat tak ?

Mira Idora said...

wslm..
rasanya ada je buat. Apply je daerah masjid tanah (sebagai contoh),nanti dia akan bagi pusat muet yg berdekatan dengan rumah.

bicara haty said...

Assalamualaikum mira . Just tnya . Ada tak org slow dlm BI ni join muet ? Mksudnya ..yg kureng skit dlm grammar . Pronouns . Vocabs .

Mira Idora said...

Wslm. Itu sy kurang pasti. Rasanya macam ada je. Semua org tak sempurna,boleh prepare sebelum nak buat keputusan ambil muet.

Noor Shaheera said...

assalamualaikum mira.....speaking ni dorang ambil current issue ke .. ? sy ambil test lagi 2week ... :( takut pulak seram sejuk masuk bilik exam nanti...