Monday, December 31, 2012

Isnin terakhir dalam tahun 2012.

Assalammualaikum..

Hari ini hari pertama start paper untuk semester 3. Alhamdulillah,apa yang dirancang semua berjalan dengan lancar. Apa yang diusahakan, semuanya membuahkan hasil. Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah. 

Hari ini aku bangun awal, nak cari feeling pagi biasalah tu. Nak revised nota sikit sementara tunggu pukul 9am. Hati aku dup dap dup dap tak keruan sejak malam tadi. Berdebar punya pasal. Bila dah sampai pagi, aku cakap kat roommate aku "Tak sabar nak habis paper pagi ini". Tengok, sengalkan? Malam tadi berdebar..pagi tadi pula tak sabar? Padahal tak jawab lagi paper tu. 

Lepas sarapan makan roti, aku kembali duduk kat meja jepun aku baca nota. Mata aku memandang ke paparan skrin handphone Celcom. Seperti aku mengharap handphone itu akan menyala menandakan panggilan masuk atau mesej. Ye,memang aku mengharap sesuatu akan berlaku.

Dalam benak fikiran aku, terdetik nak call Abah nanti. Tapi tunggu dulu ada mesej atau panggilan masuk dari mak. Tak lama kemudian, handphone aku bergegar (vibrate) menandakan ada satu mesej. Tak lain tak bukan mesti mak. Tekaan aku tepat !

Terharu mak hantar mesej pagi-pagi walaupun dia sibuk dengan kerja. Selalunya aku call tapi kali ini aku tak nak ganggu mak. Mak hantar mesej ucapkan Semoga Berjaya dah cukup berharga. Terasa diri ini sentiasa diingati walaupun berjauhan. Rindu dekat mak. Dan aku hampir nak mengalirkan air mata baca mesej mak. Terima kasih mak doakan Mira. 

Tak lama tu aku call Abah. Abah ini payah sikit nak bercakap dengan dia. Dia lagi busy. Macam Perdana Menteri. Dengan anak sendiri pun dia cakap kejap lagi Abah call balik. Okay aku faham. Itu tandanya dia busy gila. Hahaha. Aku call, dia cakap busy tak lama nanti abah call balik. Lama juga aku tunggu, masa tengah bersiap. Abah call, suara abah macam happy semacam. Aku pelik kadang-kadang. Maybe hari ini dia bahagia. Haha. *tetiba?

Abah pesan ingat dalam dewan tu mak dengan abah ada. Aku gelak tapi dalam hati tersentuh hati yang kecil ini. Abah selalu bergurau dengan aku bila call. Abah tanya bila abah kena ambil aku? Cuti sem kali ini abah ambil. Bersyukur sangat sebab exam aku habis hari Jumaat. Alhamdulillah. Abah ini pelupa ,kita kena ingatkan selalu benda penting macam tarikh aku exam,aku balik & macam-macam. Adik-beradik aku semua dah masak sangat perangai abah. 

Terharu bila abah cakap bayangkan abah dan mak ada dalam dewan exam. Dan kata-kata ini bermain di fikiran masa aku jawab paper tadi. Aku tersenyum bila abah cakap macam tu. Bangga jadi anak abah dan mak. Walaupun berjauh dengan mereka, mereka sentiasa mendoakan kejayaan aku kat sini. Terima kasih ya Allah engkau kurniakan aku ibu bapa yang penyayang.


p/s : empat lagi paper perlu aku tempoh lepas ini. Allahuakbar..


Tuesday, December 25, 2012

Rezeki itu datang dari Allah.


Assalammualaikum ..

Rezeki itu merupakan kurniaan nikmat dari Allah swt kepada hambanya. Jika hambanya berusaha untuk mendapatkan sesuatu,pasti Allah swt bagi balasan yang setimpal dengan usaha seseorang itu. Allah itu maha adil. So bila tengah study week ni,aku rasa macam nak motivated diri sendiri. Mungkin apa yang aku akan tulis ini pernah terjadi diri aku, tapi aku mahu kongsi pada semua orang.

Hidup ini ibarat roda. Ada masa kita kat atas,ada masa kita kat bawah. Bila kita berjaya, kita mudah lupa kepada siapa kita harus ucap syukur. Kita boleh jadi takbur. Maybe? Kadang-kadang kita dah study untuk jawab kuiz esok. Bila dapat soalan kuiz, terdiam sebab apa kita baca malam tadi takde satu pun keluar. Rasa sedihkan? 

Bila orang lain dapat Dekan every sem, sedangkan kita masih terkial-kial nak dapat Dekan. Orang tu senang-senang je dapat Dekan. Kadang-kadang kita bertanya pada diri kita sendiri. "Aku ni tak cukup rajin ke study?" "Apalah nasib aku,usaha bagai nak rak tapi result macam tu aje". Macam-macam benda bermain difikiran kita.

Itu semua lumrah kehidupan sebab Allah nak uji kita sejauh mana kita sabar menghadapi dugaan. Setiap dugaan itu ada hikmah tersendiri. Allah dah tetapkan setiap hambanya pasti dapat balasan yang setimpal dengan usahanya. Kita sebagai manusia kena sabar. Allah maha penyayang. Allah sayangkan semua hambanya. 

Jangan mudah putus asa, jadikan kegagalan itu pembakar semangat kita. Bila kita nak buat sesuatu kita kena niat "Aku study ini kerana Allah". Semoga Allah memberkati segala usaha kita. 

Memang perit bila kita jatuh. Sangat sedih. Takde siapa tahu melainkan Allah swt. Allah sahaja yang memahami sejauh mana kita berusaha. Mungkin rezeki kita waktu kita kerja ke? Masa degree nanti ke? 

Percayalah bahawa setiap rezeki yang Allah bagi kat kita, dia nak uji kita nak tengok kita bersyukur ke tak? Kalau kita takbur,riak dan bangga dengan rezeki melimpah ruah masa tu, sekejap je Allah tarik nikmat kita. Oleh itu, tanamkan dalam diri bersyukur setiap rezeki Allah bagi.

Di sini aku selitkan beberapa hadis nabi yang aku amalkan :

1. Kenapa aku diuji?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan: "Kami telah beriman,"sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."  

  Al-Ankabut : 2-3

2. Kenapa rasa frust?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman"

Al-Imran: 139


Betapa besarnya kasih sayang Allah. Setiap ayat dalam Al Quran menyampaikan maksud tersendiri. Bersyukur atas nikmat Allah seperti kita masih bernafas hingga hari ini. 

Alhamdulillah, diberi kesihantan yang baik, mata yang sihat untuk aku hadap Calculus ni. Hahaha. Okay gurau, aku kena sambung study. Lebih kurang seminggu je lagi exam then I'm home. Assalammualaikum.

Sunday, December 23, 2012

Study week makes me weak.


Assalammualaikum makhluk sekian alam.


Start esok aku akan start study week dimana aku kena hadap buku 24hours non stop. I wish i could laa. Sebab semalam aje, kami dah melepak. Act, aku tak nak ikut sebab aku rasa macam buang masa TETAPI disebabkan semalam tak jumpa nasi terpaksa aku ikut semalam. Aku tak ready untuk ikut g keluar jalan-jalan dengan roommates. Aku tahu balik mesti lambat punyalah. Bagi aku macam takde function keluar, sebab dapat pergi makan je.


Balik pun dah lambat, aku mengeluh penat dalam kereta. Rasa macam menyesal ikut. Hihi. Nasib baik GIANT dah tutup semalam. Kalau tak kopak duit aku yee. Bila makan kat kedai kopitiam,mahal gila nasi dia. Aku order nasi goreng ayam kunyit RM 6.80. Perghh !! Makan satu hari aku boleh makan dua kali. Tapi nak buat macam mana, dalam kereta masing-masing dah mengadu lapar. 




dari kiri : Piqa, Aina ,Emy & aku (tudung aku tak semenggah !)


Dan hingga sekarang aku tak tahu nak buat apa? Buka buku Calculus,buat latihan sikit dah menguap-guap. Buka Introduction to Multimedia, membaca pula. Mengantuk pula dah. Padahal nak exam hujung bulan ni. Hahaha. Kadang-kadang sifat malas tu boleh menguasai diri aku sendiri. Aku tengok katil, terliur nak tidur. Astafirullahalazimm..teruknya aku ni. Mak pesan "duduk sana study". Aku gelak je bila mak cakap macam tu. Apehal kau gelak mira? Takde kesedaran langsung aku ni. Hantuk dahi kat dinding.


Mana azam kau awal sem hari tu, nak pointer lebih bagus dari sem lepas. Walaupun aku agak kecewa sikit tapi aku nak cuba kali ni pula. Allah maha adil. Aku perlu berusaha lebih sikit. Aku tahu aku lemah, aku nak berjaya demi mak dan abah. Itu janji aku.


note : Ya Allah, kau lindungilah diri aku dan orang yg aku sayang. :')

Tuesday, November 27, 2012

Nafsu malas menguasai diri.


Assalammualaikum hamba Allah..

Okay aku lagi 3minggu or 4 minggu nak final. Tapi aku wat lek wat cool je ni. Dalam hati tengah risau. Hahaha. Tapi aku ni bila aku free, aku tak tahu nak buat apa? Kalau aku study, buka buku 15minit AUTOMATIK mengantuk !!

Aku pun ambil langkah ke arah membuang masa dengan melayan movie. Aku tengok movie bila bosan. Kalau time tengah makan sorang-sorang kat bilik,nak layan feeling? roommates semua takde,so layanlah movie sepanjang aku makan. Haha. Dah habis makan pun aku still tengok movie. Apa ni? poyo je Mira.

Bila aku tengah busy dengan assignment, aku rasa nak study subjek tu subjek ni. Tapi kenapa masa aku free , aku tak terfikir semua tu?? Betapa kuatnya nafsu malas aku menguasai diri aku ni. 

Ya Allah, aku tahu masa makin suntuk. Tapi mengapa kau uji aku dengan sifat malas waktu-waktu macam ni? Ya Allah andainya kau sedang menguji aku,aku terima dengan penuh kesabaran. Kau kuatkan hatiku ni ya Allah,aku ingin mencapai cita-cita dengan graduate kelas pertama. Aku mahu banggakan mak,abah dan nenek.

p/s : rindu nenek. :')

Thursday, November 22, 2012

Lemah bukan aku tewas.


Assalammualaikum people.

Aku punya masa sebulan lagi sebelum nak final exam. Macam tak percaya je kot? Macam cepat sangat masa berlalu. Aku tak ready wehh. Serius ! Ya Allah.. But alhamdulillah sem ni aku balik cuti abah boleh datang ambil. Sangat best ! Sebab tak perlu aku nak naik bas. Hoho.

Sem ni aku rasa macam banyak sangat dugaan. Tapi bila aku kenangkan usaha family aku hantar aku ke sini,aku rasa sebak. Takkan aku nak sia-siakan usaha mak & abah. Nenek orang paling excited kemaskan barang aku setiap kali aku balik cuti. Aku macam takde feeling nak kemas. Dia kemas part makanan yang dia bekalkan. Kadang-kadang baju yang aku nak bawa,malas nak lipat aku bagi kat nenek. Hahaha. Betapa pemalasnya aku kan??

Untung ada nenek yang pandai masak,ambil berat,penyayang kat cucu dia. Aku tahu nenek jenis pendam apa dia rasa. Aku rasa tak sabar nak cuti sebulan nak spent masa dengan dia kat rumah. Hehe. Aku suka sakat dia,dan dia akan marah kat aku sakat dia. 

Bestnya pengalaman belajar aku,keluarga paling banyak bantu bagi semangat. Alhamdulillah nenek masih sihat hingga sekarang. Dulu aku pernah terfikir kalau orang yang kita sayang pergi buat selamanya. Allah panjangkan umur nenek lagi. Terima kasih Allah.

p/s : kuatkan semangat kau Mira. 

Sunday, November 18, 2012

Tatkala hati ini berbicara


Assalammualaikum peeps.

Kalau dulu aku tulis dalam diary sekarang zaman dah serba canggih,hanya menggunakan hujung jari pun boleh. Haha. Gunalah blog blog blog. *okay spoil mood kejap.
Act,aku tetiba terfikir pasal somebody. Aku tak tahu mengapa aku fikir pasal dia? Adakah Allah nak uji aku?

Setelah sekian lama aku menghilangkan diri untuk terus menghubungi dia. Sebab aku rasa macam aku ni terhengih-hengih kat dia. Aku je text dia call dia bagai akhirnya dia hilang dalam hidup aku. 

Now,aku hanya perhatikan dia dari alam maya je. Aku dah malas nak contact dia. Aku dah give up. Bagilah peluang kat perempuan lain tackle dia pula kan?? Haha. Kisah lak aku dengan kau? Grrr,seriusly aku pernah lah mengalami simptom-simptom yang tak patut aku alami. Aku cuba lupakan. 

Alhamdulillah..disebabkan aku dah sibukkan diri dengan belajar,aku berjaya lupakan dia sikit demi sikit. Mungkin itu cara terbaik untuk aku lupakan cinta tepuk sebelah tangan ni. Aku tahu Allah nak uji aku, Allah je yang tahu isi hati aku. Tapi apakan daya,aku hanya hamba biasa. Aku harus lupakan sejarah silam demi masa depan. Maybe untuk orang baru?


p/s : kenapa aku jiwang tetiba?

Friday, November 16, 2012

Sahabat

Assalammualaikum peeps.

Aku rasa dah banyak draft tergendala aku biarkan save je. Aku rasa takde mood nak update dah. Feeling gua dah lari-lari. Haha.

Well,cuti aku berbaki lebih kurang sehari je. Lusa iaitu Ahad aku dah balik Pahang. Sangat tak best !. Aku rasa macam malas gila nak pack beg nak balik. Hmm. 

Act,bukan ni aku nak ceritakan. Hati ini terdetik nak cerita pasal kawan. Ye,kawan ada sekeliling kita tapi sejauh manakah dia ingat kita? Sejauh manakah dia menghargai kita? Adakah dia ingat kita sentiasa? Adakah kita ini sekadar kawan masa susah?

Sepanjang 19 tahun aku menghembuskan nafas dimuka bumi ini, aku dah perhatikan pelbagai ragam manusia. Macam-macam helah,perangai buruk,perangai bingai dan macam-macam. Ye,tak semua orang sempurnakan? Kadang-kadang kita boleh ubah kita tak sempurna tu jadi sempurna balik. Kita belajar segala kekurangan kita tu,jadi perfecto !!

Kadang-kadang tanpa kita sedari kawan baik kita sanggup pentingkan diri dia kerana sifat tamak dia. Kerana apa? Kerana mengejar harta? Mengejar kejayaan? Bangga bila org puji? Manusia itu manusia ,tak pernah bersyukur dengan apa dia ada. 

Kalau dia tu kawan baik kita. Dia takkan cakap benda buruk pasal kita kat depan orang,hebahkan dalam Facebook,twitter dll. Kalau dia sayangkan kita,dia pasti tegur kita baik-baik. Tak perlu nak sebarkan dalam internet. Come on la,dah besar masing-masing dah matang. Boleh fikir mana baik mana buruk? 

Tak sedih ke tengok kawan kita terasa atas perbuatan kita. Setelah sekian lama terbina ukhwaah sebagai sahabat baik akhirnya kau hina dia dengan kata-kata penuh berbisa. Apalah silap seorang sahabat sehinggakan kau sanggup melukakan hati dia? Adakah kau rasa perbuatan kau betul? Fikirkanlah mana silapnya,jangan mudah untuk menuduh.


p/s : Ya Allah kau permudahkan dugaan hidupku.

Friday, November 9, 2012

Finally........


Assalammualaikum peeps..

Finally aku dapat nafas legaaa sebab segala interrupt aku dua minggu berturut-turut selesai. Mission accomplished !! Yeahh !!. Maklum la nak cuti mid sem ni,macam-macam test,kuiz,HOT bertubi-tubi datang. Hanya Allah je tahu betapa kuatnya hati aku tahan ni semua. Allah yang beri aku kekuatan untuk tabah teruskan perjuangan.

Yeess,Sir aku cakap "biasalah student life" macam inilah. Tapi seriusly,sem kali ni aku rasa tough sangat berbanding sem lepas. Sem ni paling mencabar, sem ni membuat aku geram, frust tension and macam-macam la. Semuanya Allah yang tentukan. Allah uji aku supaya jadi kuat. Alhamdulillah.

Nak katakan aku nak naik muak baca nota je semata-mata midterm test. Aku sanggup tahan mata tak tidur,aku sanggup extend masa siapkan kerja study. Ya Allah betapa nikmatnya hidup sebagai student ni. Aku tahu bahawa bila aku sudah tinggalkan kehidupan ini,aku akan merindui segala-galanya. 

Aku rasa tiada apa yang lebih berharga dari meluangkan masa bersama nota tersayang. Habis sem nanti,aku dah campak nota tu ke tepikan? Hahaha. So baik aku hargai nota itu sekarang. Every single words is very important babeh !!. Btw, so far masa jawab test hari tu, hmm susah lah juga. Tak sangka soalan dia susah? Takkan lecture nak bagi soalan senangkan? Haha. Ingat nak markah free je eh?!

Sepanjang minggu busy, aku ditambah busykan dengan proposal kena submit hujung minggu. Aku macam "errrr?!!!". Sakit hati pun ada kadang-kadang tapi apakan daya? Aku mampu senyum menerima tugasan tu. Proposal untuk project Database, System Analysis & design, Introduction to Multimedia & banyak lagi. Pesyhhhh !!

Aku akan balik Melaka pada hari Sabtu nanti,itu pun lepas aku habis MUET. Huh! Penatnya, beginilah nasib aku jadi student second year. Belum degree ni? Wuwuuwww! 



*muka excited. err??maybe?


p/s : Ya Allah tolonglah jauhi aku perasaan itu. -_-

Sunday, October 28, 2012

Cuti lima hari je.


Assalammualaikum peeps..

Petang tadi aku dah selamat sampai Pahang yang tercinta. Naik bas kali ni macam errr?? Geram pula aku. Dahlah aku LAST PERSON yang naik bas,then dapat seat sebelah lelaki. Aduhh,lemah semua otot-otot aku. Aku terpaksa membataskan diri untuk bergerak & tidur. Lelaki yang duduk sebelah aku sombong semacam ,aku pun takde niat pun nak tegur. Hahaha.

Aku rasa bosan gila duduk dalam bas tadi,cuti raya haji kan? Ramai pula yang balik. Penuh gila bas aku tadi. Allah je tahu macam mana perasaan orang yang tak dapat seat. Aku simpati tengok budak tu tadi. Kesian kau dik. -_-?

Tak pernah dalam hidup aku naik bas dapat seat dengan lelaki. Selalunya kalau aku naik dulu,aku kalau boleh tak nak lelaki duduk sebelah aku. Yela,kadang-kadang lelaki ni ambil kesempatan. Pura-pura letakkan kepala dia la konon atas bahu perempuan? Pura-pura barang jatuh la macam-macam. Dah biasalah trick lelaki tu. Hohoho.

Seat aku paling belakang dan aku rasa macam tak selesa. Huh,nak buat macam mana? Terpaksa akur. Nasib baik abah cepat hantar aku,bas tu pun dah nak gerak. Aku lambat datang sebab sebelum tu abah ajak singgah Tesco. Kalau tidak,menangis aku tak balik tadi woiii !!

Cukup pasal bas,aku stress pula fikirkan balik. Cuti aku lima hari je. Aku spent masa dengan family kat rumah. Aku dapat pegang kereta selalu. Setiap petang selalu keluar rumah jalan-jalan dengan adik aku. Boring duduk rumah,bawa le kereta pergi jalan-jalan. 

Akan datang cuti midsem pula. Aku cuti seminggu. Aku plan dengan nenek nak pergi Batu Pahat jenguk Along aku. Harap-harap daddy cool bagi pergi. Hewhewhew. Nak bawa kereta jalan jauh,macam iye iye je dapat? Haha. Hopefullylah. 2minggu akan datang ni aku akan busy dengan test,MUET,quiz & HOT. Phewww,seronok gila. Nak termuntah aku baca nota. Takpe,aku gagahkan diri aku ni juga. demi masa depan. :)

p/s : semoga Allah ampuni dosa orang yang aku sayang. :')

Saturday, October 20, 2012

Friday.

Assalammualaikum peeps..

Hari ini aku rasa malas semacam je. entahlah mungkin semangat nak balik dah berkobar-kobar. Itu tanda bendera putih nk turun,suruh pulang ke kampung. Makin nak cuti,makin berlambak lak quiz kau datang? Haishzz !

Then,sepatutnya esok aku hang out dengan kawan BUT terpaksa batalkan sebab ada masalah sikit. Aku pun okaylah,mungkin dia tak bagi aku beli sandal aku berkenan hari tu. Haha. Lain kali jela aku beli. Tak lari pun kasut tu mira.

p/s: ada benda nak tulis tapi aku rasa biarlah aku simpan sebagai rahsia. Top secret maybe?

Tuesday, October 16, 2012

I'm afraid.


Assalammualaikum peeps..

Semalam hari yang penuh pancaroba & kecewa. Pagi semalam,aku dah selamat jalani Test speaking. Dan aku dengan secara tak sangka boleh dapat group Cina & India. Of courselah mereka lagi hebat dalam English. Aku ni macam manusia tak bernyawa je semalam. Seriusly aku rasa down jee dapat group dengan dorang.

Mungkin silap aku tak faham point yang aku dapat tu. Dah tu nak elaborate pun susah dalam masa 2minit aku kena cakap? Apa aku nak buat? Nak pula aku Candidate A,dimana aku kena start conversation masa tu untuk Task A. Memang hancurlah. 

Conclusion is aku rasa menyesal tak belajar betul-betul bahasa Inggeris dulu. Aku ingatkan tak penting tapi penting buat masa sekarang. Apa aku perlu buat? Aku harus lupakan hari semalam,dan teruskan semangat untuk hari akan datang dan seterusnya.

Tapi masa balik semalam,dua orang Cina tu wish goodluck kat aku. Walaupun ada diantara mereka ada tolong aku. Aku bersyukur. Mereka hebat. Aku masih boleh bercakap dengan dorang walaupun dalam hati ni penuh perasaan kecewa. Takpelah,belajar dari kesilapan.

p/s: Past is past.

Saturday, October 6, 2012

The tough day.


Assalammualaikum peeps..

Pagi tadi aku telah selamat mengikuti sesi 10 jam kelas MUET (Speaking & Listening). Erghh..sangat penat sebab rasa macam half day je aku belajar. Tepuu otak. But nasib baik lecture yang ajar buat aktiviti yang tak membosankan kami. 

Aku rasa nak pengsan je hari ni punya kelas. Seriusly,tersengguk-sengguk kepala aku menahan mengantuk sesi petang tadi. Aku rasa nak je hantuk kepala ke dinding. Hahaha. Tapi masa kelas habis petang tadi,aku dengan selamba je ambil 1 pack besar gula-gula bawa balik. Haha. 

Aku dah geram sangat. Lagipun Miss bagi ambil gula-gula tu. Then aku ambil jela kan? Tak susah iye dok? Orang lain berpusu-pusu keluar nak balik. Hehe. Gula-gula tu banyak la juga..boleh buat sebulan punya stok. Haha. Sorry Miss,saya ambil semua. Tehee..

Sampai bilik,aku rasa stress betul hari ni. Haish ! Alhamdulillah...rezeki makan malam nasi bujang. Aku sempat order sebelum pergi kelas petang tadi. Makan dengan teman bilik. Depa semua makan nasi bujang juga. Haha. 

Tadi aku online,tetiba adik bongsu aku hantar chat. Then inilah hasilnya !

*dia rindu aku. Hah,tetiba je dia tu. Aku ingatkan dia main-main.


p/s: I need to delete all about you from my memory. Past is past. I don't need you anymore. I'm hurt.

Thursday, October 4, 2012

Rezeki


Assalammualaikum peeps !!

Kalau diikutkan malam ni,aku tak beli makan malam pun. Petang tadi kelas pula BATAL, heaven betul aku rasa. Aku tidur jela. Penat semenjak minggu ni aku busy. Selalunya petang balik kelas aku beli nasi goreng untuk dijamu makan malam nanti. Tapi hari ni, aku tak beli sebab dalam hati dah tanam tak nak makan malam pula. Nak cuba belajar save budget.

Tiba hari malam,aku tetiba rasa nak pinjam buku. Nak pergi library tapi nak ada kawan. Bukan tak berani pergi sorang-sorang tapi malam hari gelap. Nak cari buku untuk ditelaah. Akibat subjek aku killer BELAKA, memaksa diri aku untuk pinjam buku. Hahaha.

Sampai library cari buku yang aku pinjam. Akhirnya, tiga buah buku aku pinjam. Tu pun tak tahu nak pulangkan bila? Haha. Biasanya tempoh pinjam dua minggu. Agaknya kot? Okay,pasal buku dah settle !! Masa untuk gerak balik,hujan turun dengan lebatnya. *EH,lupa aku pergi library dengan Mai. 

Kaimi terpaksa tunggu hujan berhenti. Aku ada payung tapi Mai takde. Terpaksa tunggu kejap EH lama lah aku tunggu tadi. Haha. Aku tak ingat berapa minit aku tunggu tapi lama lah. 

Bila hujan dah berhenti,kami pun pulang. Satu payung kongsi dua orang. Aku yang gebus dengan Mai yang kempeng. Hahaha. Selamat tiba di kafe. Sampai kafe,aku terasa nak minum air. Even hujan tekak nak minum air sejukk !! Order air,air yang tinggal Sarsi. Air lain dah habis. Abang jaga air dah nak tutup kedai. Bila nak bayar,dia kata takde duit baki.

Pergi kat cashier,cakap duit takde. Depa semua dah kemas nak balik. Sorang lagi abang cakap "Bagi jelahh !!". Maksudnya,bagi jela air tu free. Aku senyum lebar. Haha. Jimat duit aku kan? 

Tak lama kemudian,abang tu panggil nak bagi nasi goreng free. Dorang dah nak kemas-kemas. Nak buang nasi tu sayang,so aku ambil la sepinggan buat alas perut. Alhamdulillah rezeki malam ni. Hehehe. Tak sangkakan?Niat aku tak nak makan tapi rezeki datang. Takkan nak tolak pula dok? 


aku dengan Mai.



p/s : ada orang cakap "COMEY gambar kat facebook?"
           Aku "-_-??"

The story begin.


Assalammualaikum peeps !

Pagi yang indah ni baru aku dapat update blog. Actually tak tahu nak update apa? apa yang terlintas di fikiran hari tu,kini hilang. Haha. Adatlah aku ni mudah lupa perkara dah lepas & tak penting. But minggu ni akan menambah ke-busy-an aku,start Sabtu ni aku ada kelas MUET. Sem ni aku ambil MUET. Ambil sekarang bukan apa? Senang tak nak menyesal. 

Akak aku dah ambil MUET so tiba masa aku sekarang pula. Nasib baiklah kelas MUET tu dia buat dua kali je Sabtu. Tapi Sabtu ni pagi-petang. Penat woo. Nak patah tulang? Nasib baiklah Sabtu ni aku memang free. 

Nak katakan sebenarnya aku banyak assignment. Aku ni suka melengah-lengah. Kalau dah last minute,aku pantas melakukan apa sahaja. Hahaha. Tipulah aku tak risau. Aku risau la weh tapi nak buat macam mana? Mood tu tak sampai seru lagi. Haha. 

Nak ceritakan hidup sebagai student U ni,aku rasa macam aku perlu BELAJAR je..nak cari kedudukan yg selesa. It's pointer peeps ! Well,pointer aku sedang-sedang je. Aku sedang berusaha sedaya upaya untuk cemerlang. Cuba melawan penat,mengantok,lecture Pakistan bercakap? Even aku lambat loading nak tangkap sebutan dia.


p/s : bilalah nak 24hb ni. Melaka,I really miss you.

Sunday, September 30, 2012

Manusia


Assalammualaikum..

It's Sunday peeps !! Aku masih menghadap laptop sebab cari idea yang bernas untuk menghasilkan video resume. Aku ingatkan lepas cuti raya haji,tetapi minggu depan dah kena submit. Grr !!

Bila dah sudah buat kerja,aku nak solat. Aku pergi la jenguk kasut aku basuh pagi tadi supaya tak kena hujan. Sebab langit kat sini mendung. Bila sampai tempat ampaian, aku lihat pakaian yang aku basuh malam tadi BASAH !! Kena titisan pakaian hamba Allah mana main letak je penyangkut pakaian dia,ampai bawah tu aku sidai pakaian aku.

Aku rasa nak marah je. Pakaian aku tu hampir kering,tetiba dah basah balik. Bengang kot ! Manusia memang takde akal agaknya. Dah tahu tempat tu dah ada tuan,tak perlu memandai alih. Lagi satu,tak hormat hak "1st come,1st serve". Geram kot weh. Semalam pun aku kena juga.

Seolah-olah ada orang dengki pula. Nasiblah siapa letak dulu. Kalau nak baju kau kering cepat,sidai cepat-cepat. Ni suka hati kau alih pakaian orang + basahkan. Dalam erti kata,kau memang buta ke? Ini tidak adil. Hmm.


p/s : tolonglah buat rumah sebelah kampus aku. Hahaha.

Saturday, September 29, 2012

Life as a student


I had been through my tough life in UMP,now I'm in third semester. How wonderful my life i have been through here? Everything goes smoothly. I wonder that on my graduation day, my family was here to celebrate my biggest day ever. Insyallah. 

Bila dah berjauhan dengan family, aku teringin nak minta makanan yang best-best bila aku balik cuti. Mak pun cakap aku ni nak makan semua benda dalam satu hari. Betapa tamaknya aku? From my opinion, they should treat me because i'll mengidam the food i dah request. Kat sini bagi aku, susah untuk aku dapatkan makanan yang aku nak? Yang sama macam nenek aku masak? jauh sama sekali nak sama. Nenek aku masak tip top sedap !!

Bila aku minta makanan pelik, mesti ada orang jeles. Bagi aku sebab aku jarang balik rumah,so kalau diaorang makan sedap-sedap kat luar takde aku. Aku terasa sedih. Tapi aku pendamkan. Ini adat merantau jauh. 

Tapi benda paling aku suka nak buat masa cuti adalah meluangkan masa dengan nenek. Saat itu paling bahagia bagi aku. Bila aku rindu nenek,aku call rumah. Waktu pagi,waktu dia sorang-sorang duduk rumah. Orang lain kerja , sekolah & kuliah. Kadang-kadang aku rasa nak je balik rumah kejap tengok nenek buat apa? Tapi jauh ,rumahku di Melaka. Aku di Pahang. 

Bulan 10,aku akan balik Melaka. Even cuti 5hari tapi raya haji punya pasal,aku nak juga balik. Aku tak peduli benda lain,TIKET dah beli. Hahaha. See, excited nak balik !!.


p/s : aku kena focus study. 

Friday, September 28, 2012

I'm so tired.


Assalammualaikum..

Hari Jumaat hari yang penat sebab sepatutnya aku just ada dua kelas je tapi hari ni ada tiga kelas. Kelas BI ialah kelas ganti. Sedih ! Aku rasa minggu ni paling terseksa hidup aku. Nak pula hari Selasa jadual paling padat !!. Letih woo. Nak tercabut kaki ni turun naik tangga tingkat 3. 

Hari ni nasib baik kelas habis awal. Lecture nak mengajar pun fikir sepulo kali ! Muka student dah letih lesu nak tidur. Yela,kelas petang-petang memang hampeh lah aku nak focuskan? Tetiba petang tadi kelas aku kena menghadiri sesi ambil gambar. Aku mula-mula tak nak pergi sebab penat sangat. Tak terdaya aku nak melangkah pegi blok W tu wehh !!. Jauh gila. Tapi budak perempuan kelas aku semua pergi kecuali sorang.

Aku terpaksa akur pergi jela kan?. Tapi most of the boys tak bagi commitment sepenuhnya. Aku naik bengang la juga. Tapi malas nak fikirkan hal those guys yang annoyed. Bila ambil gambar rasa seronok sebab that moments I was like feel happy. Look at my friends wearing their jacket and said "macam besau je baju ni". I know that was my last time with them in this third semester in my whole life. Cepatnya masa berlalu. Sem 4..., sem 5 and I'm grad. Hee... :D


*gambar ini diambil oleh Pirasannah. Kesian dia takde gambar dengan kami. 


Sebenarnya aku banyak benda nak cerita tapi sayang..masa aku nak berblogging Google kat sini tak boleh buka atas sebab-sebab tertentu. Satu kampus tak boleh buka Google,Youtube,Blogger blablabla.. So sekarang aku dah lupa nak update apa hari tu? I'm so sorry because getting forgetful person. Takde RAM nak upgradekan kau Brain. Hahaha.

p/s : otak mula penat berfikir. 

Monday, September 17, 2012

Le driver.


Semalam aku dengan kawan-kawan plan nak keluar pergi Kuantan. Akibat bosan melampau,we're decided to hang out about half day. Kitaorang sewa kereta half day and le driver is me !! Bangga gila aku dapat drive ! Hahaha. Kitaorang decide nak gerak pukul 11am. Disebabkan aku duduk jauh,aku siap awal gila. Pukul 11am dah tunggu diaorang BUT diaorang lambat siap !

Tak professional depa ni noohh. Aku menunggu dengan penuh kesabaran. WAITING..........


Babak 1

Bila dah jumpa diaorang masalah kereta pula. Diaorang cakap pakcik kereta sewa tu tak call lagi? WTHell aku kena tunggu lagi sejam untuk dapatkan kunci kereta?? Pakcik tu pula satu, tak pandai nak berurusan dengan customer. Ada ke patut? Tak angkat call masa makan? Kitaorang kena tunggu dia angkat call,sebab tak jumpa dia masa tu. Susah berurusan dengan orang tidak dikenali.


Babak 2

Dapat kereta VIVA auto. Aku gembira dengan girangnya sebab TAK PERLU risau masuk gear ! Yeayy ! Start enjin jalan. Baca Bismillah sebelum mulakan perjalanan. Mudah-mudahan takde apa-apa berlaku. After 5minutes,aku bawa langgar lubang TETIBA bunyi bergesel kat bahagian tayar kiri. Penumpang 5orang termasuk aku. Seat belakang tiga orang,keding-keding belaka. Takkan salah aku bawa bunyi tu keluar??


Bila berhenti kat Petronas isi minyak. Syafiq cek tayar kiri,tengok apahal bunyi-bunyikan? Then,ada kesan kemek kat bahagian besi tayar. (don't know how to describe the incident?). Lepas dah sudah isi, aku cuba bawa slow but it's still happen. Macam tak bagi aku jalan-jalan je. Bawa punya bawa,still bunyi. "Wehh,aku bawa slow kot..still bunyi ni!!". Tak sedap hati sebab aku risau keselamatan penumpang.


The conclusion, Piqah call pakcik kereta sewa mengadu kereta Viva ni blablabla.. Pakcik tu boleh cakap "Eh,saya tak tahu pula.". Sakit hati aku mendengar. Dia suruh kitaorang berhenti satu tempat dia nak cek. Cek punya cek,dah buang masa pasal kereta 1jam setengah. Pergi tukar kereta lain,punyalah jauh tempat tu woiii !!. Pakcik tu drivekan kereta Viva sebab kitaorang tak tahu tempat nak tukar kereta. Dia bawa bapak lembap ,kalah siput jalan. Punyalah berhati-hati dia drive.


Dapat kereta kancil Manual,aku okay je semua kereta aku sapu. Hahaha. *ayat bajet !. Dapat kereta tu pula,air cond tak kuat. Panas woii. Dah rugi
kat Viva tadi,kitaorang dah isi minyak RM10. Pakcik tu ganti RM5 je. Nampak tak permainan disitu?


Babak 3

Masa nak parking kat Berjaya Megamall,aku terpaksa mengambil risiko parking atas. Kena pusing-pusing,naik bukit. First time woo,aku bawa tempuh risiko macam tu. Tapi aku selamat bawa kereta naik atas parking tingkat 2. Dalam keadaan hujan,petir,sesak parking penuh. Nasib baik kereta tak undur ke belakang. Hahaha.

Nak parking pula,diaorang suruh masuk bahagian bontot kereta dulu. I'm feel liked "grrr..aku cuak kot". But alhamdulillah,pass parking dengan bantuan Syafiq tukang bagi isyarat GOSTAN-GOSTAN. Bhahaha. Macam Oh My English je. Scene Jibam cakap kat Mr Henry Middleton suruh Gostan-gostan.


Babak 4


Bila dah masuk shopping mall,aku attack tandas dulu. Aku perlukan tandas dengan segera. Kawan-kawan aku dah rambang mata tengok baju lawa-lawa. Haish ! Bila tengok barang lawa, nak je beli. Tapi terpikir aku ni duduk merantau,kesian parents berhempas pulas cari rezeki untuk anak-anak. Aku rasa nak beli benda penting je kali ni. I'm promised !


Lepas tandas,aku cakap "wehh makan dulu la,aku lapar ni". Cehh,itu dia driver dah lapar. Hasrat di perut mengidam nak makan burger GCB,last but not least..aku beratur "GCB ada tak?" Sebelum tu,tengok orang lain beli takde pun GCB. Standy menu lain sat gi. Memang betul takde GCB. Sedih aku.


Lepas makan,kitaorang shopping. Aku dapat beli :

  1. Seluar track
  2. Kasut sarung
  3. Buku (tetiba hati ni nak tahu pasal isu semasa..ngeee :D )
  4. Krim muka (tak penting pun tapi DAH beli)

Tapi ini saja habis Rm150.00 termasuk makan. Roommate mesej kirim KFC,aiyaaa lagi nak menangis aku nak keluarkan duit. Terpaksa. Heh !



Aku & Mai

Mai,Anis & Piqah


Babak 5

Masa tengah shopping,kawan aku tinggalkan aku sorang-sorang. Tahu tak perasaan aku macam sedih? Sampai hati diaorang. Aku diam jela. But still happy,bahagia duduk sorang-sorang kat meja Mcd walaupun aku tak makan makanan Mcd. Hahahaha. Melayan hp biasa,kalau smartphone dah lama aku ber-fesbuking. Tunggu anak dara habis shopping,aku rasa sampai subuh tak sudah. Tunggu pasangan merpati sejoli habis tengok wayang sampai pukul 9pm. Alahai. Sebelum tu sebenarnya,kitaorang ada main bowling. Lupa nak cerita. Tapi biasa jelah, orang ramai masa tu. Bising.


Dalam pukul 10pm,aku dengan dua orang kawan gerak pergi kat kereta. Aku bayar kupon kereta. Lepas tu,pasangan merpati sejoli call aku. Aku tak angkat. Hahaha. Aku mesej "kami tunggu kat kereta". After 10 minutes,dah terpancul depan mata. Cepat betul !!


Sampai bilik,aku mandi dan tidur. Kaki aku sakit gila berjalan seharian.

p/s: lepas ni tak nak balik malam dah wooii.

Friday, September 14, 2012

Satu panggilan berharga.


Pagi tadi pukul 11.23am,aku bosan. Kelas pagi tadi aku habis awal,9.30am gitu. Lepas tu,kawan aku ajak pergi bayar yuran kelas intensif MUET. Aku pun okaylah. Btw,malas nak tunggu lama-lama. Leceh. Bila dah sudah,aku balik bilik. Rasa cuasa panas terik,aduhh ! Dahlah aku pakai jacket,terbakar badan aku.


Masa berguling-guling atas katil. Aku dari sehari ke sehari nak call nenek. Tapi takut nanti aku sayu dengar suara nenek aku. Sebab aku rapat dengan nenek aku sejak kecil lagi. Sampai tadika, aku tidur dalam buyan (macam salah je aku eja) & hisap botol susu. Hahaha. Nenek cakap aku kuat menangis.


Bila dah call nenek,faham-faham jela. Tak sah kalau tak borak lama. Borak punya borak,nenek cerita macam-macam hal kat rumah. Aku dengar jela. Nenek cerita adik bongsu aku menangis sebab mak & abah tak layan nak isi borang asrama penuh. Dia dah habis UPSR,excited nak isi. Haha.


Aku dengar rasa kelakar,simpati pun ada. Sebab adik bongsu aku cakap tak nak masuk asrama. Tapi menangis pula bila orang tak ambil berat tentang dia.


Aku rasa rindu nak borak dengan nenek. She's my everything. Nenek sangat memahami aku. Setiap kali aku call mesti aku tanya nenek masak apa? Dia cakap masak nasi tomato hari ni. Aku cakap "haaa,nasi tomato ??!". nenek cakap "nanti raya haji nenek buat la,kau balikkan?" Bila aku cakap balik lambat,dia pelik.


Aku pun tak pasti balik bila? Ada jadual pun,untuk cuti mid sem je. Bila dah hujung borak,nenek menasihatkan aku macam-macam la.Nenek memang caring pasal aku. Cuma dia tak nak tunjuk je. Lagi satu,dia pasti bebel kat aku kalau aku tertinggal barang kat rumah KALAU dah balik Pahang. Aku balik Pahang ni,ibarat aku bawa semua barang aku. Masa aku balik hari tu,mak cakap "Lapang rumah aku". Mentang-mentang aku dah balik Ump,depa cakap camtu. Kurang asam betul.



p/s : minum susu untuk tulang.

Wednesday, September 12, 2012

Berubah untuk menjadi lebih baik.



Today,class cancel. Suka ! Bangun awal bukan main,tapi tidur balik. Hampeh je kau mira. Well, minggu awal ni..kelas aku tak penuh. Maksud aku,macam Lab selalu cancel sebab tak belajar apa-apa lagi. Macam semalam penat je satu kelas tunggu lecture datang,sampai dah setengah jam. Aku blaa jelah wehh. Tidur lagi bagus.

Actually, sebelum aku log in blog aku ni. Aku ada terbaca blog kawan aku. Which is,she's my friend but we're not same course just a good friend la senang. Aku rasa macam humble and some liked feeling down. Sebab result aku kali ini tak berapa dibanggakan. Aku rasa macam "oh okay,kau kos lain..memang la meletup-letup result kau". Adakah kos aku ni susah? Rata-rata kos aku ni ditakluki oleh kaum Cina and Indian. Dorang memang superb pandai. Aku tak dapat nafikan.

Kadang-kadang aku terfikir sejenak? Kaum Melayu ni malas ke? Aku lah tu kan? Aku dah usaha sedaya upaya. Aku perlu bersabar untuk dapatkan something worth. Aku tahu aku ni tak sehebat macam orang lain tapi aku cuba.

Nak pula sem ni banyak subjek susah,aku carry 19 credit hours. Even 7 subjek,aku rasa boleh pengsan lol. Kecuali English je longgar sikit subjek tu. Masalah yang aku akan hadapi sem ni,dapat lecture yang susah nak bagi kerjasama. Macam sem satu,ada sorang lecture ni dari Bangladesh. Cakap Melayu pelat-pelat. Nak berkomunikasi dengan dia memerlukan kesabaran yg tinggi. Nasib baik perempuan,hati mulia sikit. Hahaha.

Sem dua pula,Lecture programming aku tegas gila. Memang susah nak tengok dia senyum gelak semua. Dia pernah cakap " Kalau macam ni lah perangai awak,fail la awak semua".(dia cakap satu kelas aku). Aku rasa macam dah hujung dunia je bila dengar dia cakap macam tu. Tapi alhamdulillah,aku dapat B-.

Sem ni pula,satu lecture yang bakal aku masuk kelas dia. Dia bukan orang Malaysia. Tapi tegas juga. Ni PA aku cerita,aku dah risau. PA (penasihat akademik) "Saya tak nak tengok awak fail nanti". Hah! Kejam sungguh,kenapa sem ni aku mesti berhadapan lecture hebat macam tu? Mungkin ini semua dugaan belajarkan? Aku perlu tabah.

Sem ini aku nak jadi lebih fokus dalam kelas. Siapa tak nak kan grad dengan cemerlang? Aku nak,nak banggakan mak,abah dan nenek. Walaupun aku ada lagi 1 tahun setengah kat sini. Aku cuba,dengan izin Allah aku mesti lakukan demi keluarga. Aku nak sambung degree lepas tu kerja la kot. Then,kalau rezeki ada nak sambung Master. Itu belum termasuk hal kahwin. Haha. Tunggu la "him" kena extend lagi.

Abaikan apa orang nak cakap? Aku mesti teruskan perjuangan ni. Aku mesti lakukan dengan hati yang ikhlas. Jeles woo,dua orang kawan aku Chinese buat fast track. Jump in teross masuk degree. Huh,respect dorang.

pesanan : Aku rasa macam empty je. Kosong kosong.

Sunday, September 9, 2012

New semester.


Assalammualaikum.

Semalam aku dah balik Pahang. UMP tercinta gamaknya ! Hahaha. Esok aku akan start kelas tapi petang. Pagi aku free. But hari Selasa,jadual aku PADAT gila. Nak buat macam manakan? Hmm..pada hari Jumaat,Sabtu pagi aku bertolak. Nenek sudah mula busy. Aku pun rasa macam menyusahkan nenek je.

Nenek masak macam-macam untuk aku. Apa aku minta dia layan. Dia masak nasi kurzi,sambal udang,sambal ayam dll. Perrghh! Sekarang aku dah mula rasa nak makan lagi masakan dia,sedangkan baru semalam aku melantak sorang-sorang lauk ayam tu. Hahaha. Masa aku nak bertolak,nenek asyik ingatkan laptop aku. Aku pun dah lali mendengar. Sebab dulu laptop aku pernah rosak,adik bongsu aku hempapkan. Blerghhh! Menyirap aku,seminggu aku tergendala nak buat kerja wooiii.

Masa nak bertolak,aku salam nenek. Aku pasti rindu dia. Even dia buat muka cool,dalam hati dia..mesti sayang & rindu aku. Cuma dia tak nak tunjuk je. Dia kepenatan semalam memasak untuk aku. Lepas ni,pagi-pagi nenek kena sidai kain sendiri. Aku dah takde kat rumah. Sejak aku balik hari tu cuti tiga bulan,aku selalu la sakat nenek aku,kenakan dia macam-macam sampai dia bengang. Haha.

Bila aku dah takde ni mesti dia teringat aku usik dia. Aku lah cucu paling banyak songeh bila nak balik Pahang. Akulah cucu paling marah kalau dia menyumpah kucing aku. Hehe. Aku sayang kucing aku,sekarang hanya tinggal 3 ekor je. Kalau aku balik cuti,ada je makanan aku nak makan aku minta. Confirm nenek layan. Haha.

Sebelum aku nak balik hari tu,sempat nenek belikan anting-anting untuk aku. Aku bodek dia gelang tangan yang silver je. Dia belikan. Sukanya ! Tapi aku fikir balik "kenapa nenek belikan?" Memang dah lama aku minta,tapi akhirnya tertunai juga. Aku bersyukur dapat nenek,dia sangat memahami & cool.

Satu perangai nenek paling susah ialah kalau ajak keluar mesti dia menolak. Bagi macam-macam alasan. Kadang-kadang aku yg geram. Kita nak jalan-jalan dengan dia,dia tak nak. Itu nenek aku paling cool. And semalam adik aku call dua kali. And pagi tadi sekali. Macam rindu je kan bunyi dia? Haha. Tapi dia tak mengaku pongg. Biasa le tu.

Kadang-kadang bila berjauhan dengan family ni,membuatkan aku teringat benda yang pahit jadi manis. Benda yang annoyed kat rumah,aku akan ingat balik. Ada yg suka,ada yg sedih dan macam-macam. Abah pesan "masa sekarang ni kau belajar berkorban masa,berdikari & tabah.." And alhamdulillah sekarang aku dah ada lesen kereta,so takde la aku susah nak keluar bila-bila masa.

Aku harap sem ni dipermudahkan. Moga Allah memberkati usaha aku.

Friday, August 31, 2012

Perempuan


Okay,during this raya (tetiba nak speking)..ahhh cakap Melayu la senang ! Hahaha. Raya ni aku rasa macam berat aku bertambah. Sebab aku makan memang tak jaga. Sebab makan kat rumah free. Aku bebas nak makan apa-apa. Yeahhh! Kalau kat Pahang nak makan sedap aku kena beli dengan harga yang mahal. Huh!

Dan aku rasa baju aku yang dulu,aku tak boleh fit dah. Hahaha. Betapa besarnya aku kan?? Yeee,ramai sedara mara yang perasan dan bercakap. Maklum ler,masa aku slim dulu tak nak pula dia tegur. Biasalah tu manusia la katakan. Aku mengakui bahawa aku dulu sebelum aku balik Pahang,aku nekad nak kurus but bila dah duduk rumah busy ambil lesen kereta aku lupa segalanya.

Sedih bukan? Aku jeles bila tengok orang kurus tapi aku tak. Sedih weii !! Bila tengok kawan aku yg dulunya dia lagi besar dari aku,sekarang terbalik pula. Sekiranya Allah nak anugerahkan aku bentuk fizikal macam ni. Aku redha dan bersyukur. Mungkin ada hikmah disebaliknya.

Tuesday, August 14, 2012

11 Ogos 2012

Pada 11 Ogos yang lalu,genap aku 19tahun. Well,birthday aku tak sambut pun sebab aku dah dewasakan cuma aku request kek kat abah. Hewhew. Dapat pula tu. Alhamdulillah. Sebab bila aku kat Pahang,aku akan rasa macam nak mengidam makan macam-macam. So bila dah ada kat sini dua bulan lebih,aku minta makan macam-macam. Nafsu betul !

Tahun ni raya aku dapat dua pasang baju kurung. Warna biru dan merah. Sedihnya baju aku tu bukan aku pilih sendiri. Orang lain yang pilihkan. Aku terpaksa terima walaupun hati tak rela. Hmm..cerita pasal birthday aku. Pada malam tu,aku tak jangka pun ramai yang akan wish. Maklum lah,aku dah lost contact dengan girlfriend and boyfriendd. Tetiba malam tu mesej masuk. Oh yee !! Tak sangka kawan aku ingat kat aku. How sweet??

Aku rasa bersyukur sebab ada juga kawan-kawan ingat kat aku. Terima kasih Ya Allah. :') Kadang-kadang kita rasa diri kita seperti tak berguna pada diri orang lain,tapi sebenarnya kita akan berguna pada mereka pada waktu susah kelak. Dan masa birthday aku, ada orang bagi kuih raya. Buatan beliau sendiri. Hehehe! Aku tak minta tapi beliau bagi khas untuk aku. Okaylah tuh! Tak perlu nak lebih cerita pula.

Btw,aku akan balik Pahang bulan 9 nanti. Rasa sekejap je kan? Yup,memang sekejap je. Aku tak rasa macam dua bulan cuti derr !! Esok hopefully dapat keluar dengan girlfriend aku. Well,dia agak busy. Tapi aku pun akan busy so kami terpaksa keluar esok sebab lusa aku dah tak boleh keluar. Hoyeaahh !!

p/s : semoga Allah memberkati hidup hambamu ini.

Saturday, August 4, 2012

Ramadhan

Macam tak percaya je dah 2 minggu berpuasa. Rasa macam okaylah puasa kali ni,tak teruk macam tahun lepas. Aku kena mengecat pintu rumah. Pheww !! Tahun ni macam ada khabar angin tapi tak jadi kot. Huh,selamat. Rabu lepas aku dah selamat lulus JPJ kereta. Seronoknya beban pergi ulang alik ke tempat memandu tu bukan main jauh. Aku bawa motor memanglah terasa jauh.


Seriusly,aku rasa macam putus asa. Aku gagal JPJ yg first tu. Rasa sedih pun ada. Tapi nak buat macam mana. Dugaan Allah bagi. Bila kali kedua aku datang untuk test JPJ,aku rasa macam teruknya aku kena ulangkan? Orang lain sekali je. Tapi aku pendamkan perasaan aku tu. Mungkin Allah nak bagi aku ujian sedemikian. Aku terima.


Bulan puasa ni,kucing aku dah mati 3ekor. Ujian Allah bagi,terima je. Tapi semalam diganti dengan 3ekor anak kucing baru lahir dalam seminggu ni. Mak dia dah mati. Kesian kan? kecik-kecik dah jadi anak yatim. Kenalah aku jaga. Takpe,sementara aku masih ada kat rumah ni. Bulan 9,aku dah nak balik. Heee..sem 3 akan datang,azam baru MIRA !

Saturday, July 28, 2012

Kegagalan.

Aku tak tahu kenapa sejak akhir-akhir aku rasa macam dihempap batu. Berat hati ini menanggung. Tiada kawan untuk aku berkongsi perasaan perit ini. YA Allah,engkau tabahkan hatiku. 

Sunday, July 15, 2012

it's Sunday

Alhamdulillah Khamis lepas aku dah selesai menjalani ujian Pra kereta. Huh ! Memang nervous la,sebab atas jalan cikgu duduk sebelah. Nasib baik aku takde mati enjin. Risau juga sebab sebelum turn tu,budak tu mati enjin. Aku pun ada kekurangannya. Sebab aku tersilap masa kat simpang tiga. Hahaha. Aku ni takde hebat bawa kereta.

Lebih kurang seminggu lagi aku akan kena JPJ pula. Huh! Harap-harap aku lulus. Mudah-mudahan dapat orang JPJ yang baik hati. Huh! Tapi masa tu masa bulan puasa. Allah je tahu perasaan aku bila kena PRA hari tu. Aku cuak juga sebab ada juga budak yang tak lepas parking. Alhamdulillah aku lepas. Hewhewhew.

Aku nak selesaikan cepat sebab taknak tangguh-tangguh. Lepas raya aku balik Pahang sudah. Harap-harap semuanya akan selesai sebelum raya.Aminn.

Wednesday, July 11, 2012

Hampir sebulan aku praktikal di rumah.

Esok genap aku sebulan duduk rumah,cuti selama 3bulan aku habiskan di rumah saja. Kalau ikutkan aku nak kerja tapi disebabkan aku ni tak sampai hati nak tinggalkan nenek sorang-sorang buat kerja rumah. aku volunteer nak stay rumah. Buat kerja-kerja kat rumah ni. Dalam hati rasa macam nak menangis je,tengok orang dapat gaji. Aku rasa macam menyesal betul,apa aku nak beli tak dapat. Nak buat macam mana kan? 


Sabtu ni aku akan ada ujian Pra kereta. Huh! Nerbes kot ! Sebabnya aku dulu JPJ motor gagal. Rasa frust gilalah ! Allah je tahu apa aku rasa masa tu. Sakit sangat. Kawan aku lulus,sedangkan aku tak?! Mudah-mudahan kali ni,aku lulus. Mudah ler kerja aku. Aku pun malas nak tunggu ulang-alik pergi tempat memandu tu. Jauh gila !. Huh !


Dua hari lepas aku jatuh motor. Memang seronok la. Tapi tu lah,aku degil bawa laju-laju. Last-last terbabas lorong rumah nenek aku. Nasib baik sepupu aku je nampak.Hahaha! nak cover malu masa tu,tak sempat dah. Terpaksa akur kecuaian aku sendiri. Hahaha. well,aku memang suka bawa laju kalau kejar masa.Nak buat lagu mana? Susah kalau kena buat kerja dalam satu masa. Syukur aku kena lebam pada kaki,Allah bagi aku peluang untuk terus hidup. Alhamdulillah. 

Friday, July 6, 2012

Driving licence.

Alhamdulillah,aku dah mengikuti latihan 8jam kereta sebanyak 2 kali baru. Hari kedua, hari bertuah sebab semua aku buat baik dapat pujian dari cikgu. Hewhewhew! Berkat aku belasah kereta kat rumah ni. walaupun aku bawa undur ke depan ke belakang,tapi berbaloi juga. Apa yang aku takut nak tempuhi aku dapat buat dengan baik. 

Tak perlu nak tunggu orang ajar aku. Aku boleh buat sendiri. Aku berani kerana benar, takut kerana salah. Hopefully,aku dapat lesen dalam bulan ni. Mudah-mudahan la kan? Lagi cepat,lagi bagus. Tak perlu ler aku kena tunggu lama-lama. Dah ada lesen,boleh berjalan-jalan.

Well,memandangkan aku cuti 3bulan. Aku agak bosan duduk rumah ni sebenarnya. Tapi nak buat macam mana? Nak kerja pun lagi 2 minggu nak masuk bulan puasa. Duduk rumah le jawabnya. Hmm. 

Wednesday, June 6, 2012

Cuti sem akan datang.

    Alhamdulillah aku telah selamat menjawab 4 paper final exam. Exam hari pertama,rasa excited gila jawab sebabnya apa aku study keluar sebijik sejibun ! Tapi hari ini tadi punya paper, err ?? Susah gila. Aku tak dapat nafikan. Memang susah. Apa aku study ada yang keluar tapi semua benda nak FAKTA ! Tak boleh tipu-tipu !. Aku sakit hati + jiwa je menjawab tadi. Allah je mengetahui apa aku lalui tadi. Sakit kepala bukan alang kepalang,kali ni sakit betul terasa menusuk ke urat saraf. Habis je jawab,aku keluar awal sebab tak tahan dengan sakit kepala. Tak tahu nak jawab apa dah? Semua dah empty dalam otak aku ni.

Memang hasrat dalam hati nak jawab semua tapi apakan daya? Ada tajuk tu aku tak baca langsung. Memang hampehlah aku nak jawabkan? HAHA. Tapi aku redha je apa aku usahakan. Sebelum masuk dewan, aku ingat maksud ayat-ayat ni blablabla. Tapi bila paper depan mata, hilang semua ayat tu. Entah mengapa? Otak aku reject ! Aku rasa macam nak je lari keluar ambil nota. Kerja gila ! aku berserah kepada Allah. 

Ada lagi dua paper yang perlu aku tumpukan. Subjek kegemaran aku,haruslah aku skor ! Okay,Sabtu ni mak,nenek,along dan Angah datang ! Yeayy! rindu gila kt mereka semua. Tak sabau nak jumpa. But err? I need to pack my things this Friday. Ohh noo !! Lepas habis exam,aku kemaskan. Hahaha. Hari masih muda.

Friday, May 25, 2012

When I busy,I got stress

Seminggu lagi nak Study week. aku memang busy sebab dengan test,presentation dan banyaklah. Aku rasa macam nak give up je tapi aku kuatkan hati. Walau apa terjadi sekali pun,aku tak kan putus asa sewenang-wenang. Walaupun minggu ni paling stress,sampaikan aku menangis. Aku sabar apa yang berlaku. aku tahu ini semua ujian dari Allah. Mungkin sebelum ini aku dah buat salah kat orang,dah Allah nak uji aku.


Aku sedar aku tak sempurna. Tapi dalam setiap tugasan yang diberi,aku cuba sedaya upaya untuk memberi komitmen yang baik. Walaupun mengeluh penat,aku tetap teruskan buat kerja. Yerla,Sem 2 ni aku rasa mencabar sungguh ! Sangat sebabnya macam-macam benda aku kena fikiran dalam 1 masa. Aku pun naik sakit kepala bila multi-thinking ini. Haha. *ada ke ayat tu??


Then,minggu ni aku rasa kecil hati dengan seorang sahabat. Sedihlah. Aku tak sangka dia berubah sekelip mata je. Tapi hati aku ni terlalu perit untuk menelan semua tu. Aku kena saabr banyak-banyak. Bila cerita kat kawan baik,diaorang banyak nasihatkan aku. Walaupun masalah tu,aku yang punya. Aku share dekat orang yang aku percayai. Sekurang-kurangnya kurang beban aku sikit.

Monday, May 21, 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah..aku masih hidup hingga ke hari ini. Dan aku bersyukur sebab dapat selesai project final. Sampaikan aku stress gila. Aku rasa aku hampir nak kehilangan semua. Perkara yang telah berlaku sewaktu keadaan makin suntuk, betul - betul mengajar aku erti ketabahan. Walaupun aku pernah berputus asa bila dengar khabar orang marah kat aku. Aku rasa down gila !


Aku tak tahu kenapa seorang kawan aku ini,marah gila kat aku. Lepas je presentatioon Bisnes dia cakap kasar dengan aku. bagi aku tindakan dia tu,melampau sebab aku tak tahu apa-apa pun. Apa salah aku,aku pun tak faham. nak menangis oo ! Sebab masa tu aku sakit kepala, bila  dapat tahu dia marah aku lagi bertambah sakit. Allah saja yang tahu masa tu. Betapa hinanya hamba ini.


Aku tahu masa tu memang aku tertekan. Aku nak call mak,tapi aku tak cukup kredit. Lagipun aku tak nak mak risau. Tetiba malam tu,mak mesej aku. Alangkah terkejutnya! Aku tak tahu mana mak tahu aku stress bagai. Naluri seorang ibu. Aku nak mengadu semua perkara tu,memang tak muat la mesej aku. 


Tapi aku bersyukur ke hadrat ilahi semua masalah aku telah selesai. Minggu ni last kelas,last test,last skillbase. Last for everything ! Then,final mali !. Oh ye,aku rasa macam aku terlampau relaks je? Taklah ,aku busy dengan assignment melimpah ruah. Okbai,masa untuk siap pergi kelas. 

Monday, May 14, 2012

Too emotional.

Semalam Mother's Day. Aku wish kat mak pagi semalam. Mula-mula aku macam malu,nak wish kat FB je. Tapi macam tak cool je,baik aku mesej terus. Nak call kredit tak mencukupi. Bila aku mesej,mak cepat balas. Agaknya mak tak busy la tu. Dalam mesej mak cakap, "ye ke..terima kasih banyak-banyak..Ada juga anak mak yang ingat. jangan lupa study hard for exam!". Aku terharu mak tulis gitu. Sebabnya aku berjauhan dengan mak. Hohoho.


Lepas mesej mak,aku pergi library. Study dengan Mai. Kawan baik aku. Pergi library tu nak cari bahan untuk assignment. cari majalah jumpa bahannya. Nak photostat tapi kesulitan yang amat aku kesali dengan library. aku geram kot semalam. dah lah library dah nak tutup,orang tu pula boleh melambatkan kitaorang. Tak efisien langsung sistem. Marah ini? 


Dengan perut lapar tak makan dari pagi sampai petang,aku cepat naik angin. Angin kuskus. Haha. Bila sampai kafe,aku tak sabau nak order nasi ayam. aku tak puas hati dengan nasi ayam tu sebab sikit sangat. aku dengan mai minta tambah nasi lagi. Kira dari RM3.50 jadi RM4.00. Hahaha. Kuat gila kami makan kan? memang tengah kebuluran masa tu. Allah saja yang tahu perut aku. 


Bila aku dah naik bilik,aku nak rendam baju. sekali tekan baju tu biar sebati dengan air sabun jari aku kena besi kat baju tu. Sakit gilalah. Masa tu aku mood PENAT sangat,tak daya nak solat asar nak mandi bagai. Bisa sangat bila kena tu. Aku rasa macam nak menangis je. Bila dah sapukan minyak gamat,rasa dia lagi bisa. Ya Allah,memang sabar jela aku masa tu. Mengadu kat boypiren,tak layan sebab busy kerja. Sakit hati aku bertambah-tambah. haish!


Itulah semalam memang hari aku naik marah,meradang je rasa. Ya allah,kena aku terlalu emosinal? Adakah aku stress dengan keadaan sekarang? Mungkin,aku rasa SEM ni lagi memberatkan banding dulu. Bahu aku ini pula selalu sakit. Memang dugaan la sekarang aku menanggung segala keperitan.  Tak lama lagi,aku nak final. Lagi besar dugaan aku. Kuatkan semangat aku Ya Allah. 


Sesungguhnya apa yang aku usahakan selama ini kebaikan untuk diri aku masa depan nanti.

Saturday, May 5, 2012

Pahang Darul Makmur

Sampai je bulan 6 nanti,genaplah aku setahun berada di Pahang. aku asal Melaka okay? Belajar kat Pahang. Ramai cakap aku belajar jauh gila ! Tapi seronok dapat pengalaman baru. Even dah lama duduk sini,takdelah hari-hari aku dapat makan ikan patin. sebabnya aku sendiri tak tahu kat mana boleh aku dapatkan lauk itu.


Aku suka makan ikan keli. Dulu aku tak reti makan ikan keli sebabnya aku geli. Tapi sekarang aku dah pandai makan ikan keli. kalau beli lauk ikan keli dalam Rm4.00 lebih camtu. Mahalkan? Yerla,aku satu hari belanja Rm10.00. Habis cam gitu je. Rm5 makan tengahari,Rm5 makan malam. Kalau lauk ayam dalam Rm3.50.


Perubahan ketara aku kat sini berat badan aku. Seriusly,aku tak tahu kenapa? aku rasa aku makan 2kali sehari je. Mungkin tidur petang. Haha. Aku kalau penat sangat memang tidur sekejap kadang-kadang larut ke magrib. Terukkan? Abah selalu bising cakap aku ni gemuk. Aku macam fikir balik? Macam mana aku nak kurus? Kalau aku skip makan nanti aku sakit. Pernah buat sekali,menyesal gila. sebabnya aku rasa akan menyebabkan aku tak dapat melakukan aktiviti harian seperti biasa.


Dulu aku rajin berjoging petang-petang. tapi sejak sem 2 ni aku belum sempat nak joging,busy dengan assignment. Ada terasa nak joging tapi penat sangat. Kenapa lah kos aku ni jadual padat? Aku tengok kawan aku kos lain,relaks je jadual dorang.




rindu mereka. Dah besar dah sekarang.
Pandai berlari. Ouch,tak sabar nak balik Bulan 6 ni.

Saturday, April 28, 2012

Saturday

Semalam akak aku call bagitahu result dia. Okay,dia dapat dekan. Aku sangat cemburu. She's done her part, now it's my turn. Aiyoo. Macam mana nak cerita? Minggu ni sangat packed dengan assignment. Macam turun dari langit tanpa henti. Semua dengki aku nak final ini. Hahaha.


Hari itu,aku dengan group kena buat shooting. damn ! Serius aku malu. Sebab 1st time dalam hidup aku shooting bagai ini. Bila tengok video lakonan aku,perrghh malu gila. Sungguh kelakau ! Then,malam tadi ada kelas tutor Programming. Kelas tu diadakan sebab ramai students fail subjek setiap sem. Kadang-kadang aku pun rasa ngeri nak ambil subjek tu,tapi aku dah ambil dah pun sem ni.


Orang selalu tanya kenapa aku masuk U ni? Pilihan aku sendiri ke? Aku jawab: "Aku sendiri tak tahu". Kadang-kadang kita tak boleh nak harapkan apa yang kita impikan sejak kecil sampai ke besar kita akan jadi apa yang kita minta tu. Mungkin halangan akan datang bila kita dah besar kelak. Misalnya,kalau mohon U nak ambil Kulinari. Last-last dapat kejuruteraan awam. kalau dah takde pilihan lain,terpaksa juga pergi. 


Bukan sebab terpaksa,tapi fikir positif jela. Kita ambil kos yang bukan kita minat tu atas sebab nak cari pengalaman. Macam aku. Biar pun dulu aku tak tahu satu benda pasal komputer sekarang aku dah tahu. Ilmu ini sangat luas. Kita sebagai manusia kena rajin mencari untuk menambah ilmu pengetahuan. 


Sir aku pun pernah pesan,'Apa yang awak impikan masa kecil belum tentu awak dah besar awak boleh jadi macam awak nak tu'. Yee,betul apa Sir aku cakap. Aku pun aku rasa macam itu juga. Sokong!. Bila dah masuk U,aku dah lupa apa aku nak jadi dulu. aku tak pernah menyesal masuk sini walaupun berjauhan dengan family. Bagi aku,INILAH PENGALAMAN YANG AKU TIMBA.